marți, 8 februarie 2011

Interviu cu Peter Kolstad Vegem (Mongo Ninja)

English version HERE.

Mongo Ninja, Pete Evil, Interviu. Romania - La Baza Gatului

La Baza Gatului: Cand ai inceput sa canti si cand ai realizat ca acesta va fi “drumul tau”?
Peter Kolstad Vegem: La varsta de 6 ani, cand am ascultat pentru prima data KISS. Fratele mai mare al unui prieten al meu detinea albumul Dynasty, care m-a prins instantaneu. In 1980, cu ocazia celei de-a saptea mea aniversare, am primit cadou albumul Unmasked. Am ascultat albumul ala pana s-a ales praful de el, pur si simplu s-a facut bucati. Ulterior am facut rost de toate albumele Kiss si, cand am ascultat prima data albumul Alive, am avut senzatia ca mi-a explodat capul! Eu si prietenii mei zapaciti aveam obiceiul sa ne facem tobe si chitari false din orice material ne pica in mana. Apoi ne faceam costume, ne pictam fetele si ne invitam parintii si prietenii la “concerte”. Nu a durat mult pana cand am facut cunostinta cu trupe precum Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, Ozzy si asa mai departe. La varsta de 9 ani eram deja un metalist adevarat. La varsta de 11 ani am obtinut prima chitara adevarata. Am inceput sa compun piese chiar in ziua aceea. Aveam in minte o gramada de “piese” dinainte sa stiu sa folosesc afurisitul ala de instrument. Cred ca asta spune destule despre mine. Nu am luat in viata mea o lectie de chitara, dar am compus intotdeauna muzica. Am tendinta sa aleg calea cea mai complicata… Este o binecuvantare si un blestem deopotriva.

La Baza Gatului: Cum ai ajuns sa infiintezi Mongo Ninja? Ce inseamna Mongo Ninja si cum de ati ales numele asta?
Peter Kolstad Vegem: In anii ’90, Kristopher si cu mine cantam intr-o trupa de punk numita Datsun. Ulterior, drumurile ni s-au separate si eu m-am concentrat mai mult pe cealalta trupa a mea de atunci, Hellride. Kristopher, la randul sau, s-a axat pe cealalta trupa a sa, The Cumshots, iar eu am infiintat trupa Blood Tsunami in 2004. In vara lui 2009 ne-am reintalnit intamplator. Eram amandoi intr-o stare psihica de rahat si plictisiti ca dracu. Eu am spus ceva de genul: “La dracu, nu ar fi extraordinar sa cantam intr-o trupa precum Zeke si sa nu ne pese de nimic?” Kristopher a replicat: “Hai sa o facem!” Atunci si asa a luat nastere Mongo Ninja. Ei bine, nu aveam nici macar numele trupei pregatit. Numele a fost, de fapt, sugestia lui Kristopher pentru un nume de album, insa dupa o vreme, cum eram noi intr-o stare de intoxicare pronuntata, am folosit pentru trupa denumirea de Mongo Ninja. Ce inseamna Mongo Ninja? Este o persoana de gen masculin sau feminine dusa cu capul, imprevizibila, vesela precum un copil la circ, dar si agresiva precum un urs grizzly ranit si, bineinteles, proasta precum o priptura de porc bine rumenita. Nu poti sub nicio forma sa intuiesti urmatoarea miscare a idiotului. Probabil ca te va imbratisa afectuos si iti va oferi o bere fix inainte sa te decapiteze si sa urineze pe gatul tau… sau viceversa. O persoana care va face prapad imprejur si care, cel mai probabil, se va pocni singura si va lesina inainte sa vina politia.


(Fotografie de Kenneth Solfjeld)

La Baza Gatului: Avand in vedere ca Norvegia este renumita mai ales pentru scena black metal, nu ai fost tentat sa o apuci pe “calea intunecata” cand ai infiintat Mongo Ninja?
Peter Kolstad Vegem: Singurul scop al trupei Mongo Ninja este sa cante ceea ce suna bine si ceea ce ii face placere. Nu ne pasa daca mixam rock, metal sau punk. Atat timp cat muzica are un nivel ridicat de energie si agresivitate suntem multumiti. Orice am face, in final tot a Mongo Ninja suna. Suntem niste bosorogi care canta o muzica tinereasca. Nu avem limite. Am cantat in trecut in atatea trupe strans legate de diferite stiluri muzicale incat am ajuns la concluzia ca ar fi timpul sa ne revenim sis a nu ne mai pese de etichete. Imi place Black Metal-ul, dar nu am fost niciodata tentat sa cant asa ceva. Ador primul val, cu trupe precum Venom, Hellhammer, Celtic Frost, Mercyful Fate si, bineinteles, Bathory. Cam astea ar fi pe felia mea, trupele din cel de-al doilea val nu m-au mai lovit la fel. Cel putin nu din prima… imi plac cu adevarat gasti precum Darkthrone, Mayhem si Immortal, dar nu am simtit niciodata vreun impuls de a crea o asemenea muzica. Trebuie sa iti marturisesc si ca imaginile de genul “ursi panda rataciti prin padure” mi-au taiat instantaneu pofta cand au aparut pentru prima data. Haha, prima data am considerat ca sunt niste cretini… Eu sunt genul punk si thrash. Imi plac asfaltul si betoanele. In orice caz, il avem pe Faust in trupa Mongo Ninja, deci avem oarecum si o parte superintunecata. El e alibi-ul nostru pentru black metal. A fost in padure cu gluga trasa si sabia in mana. Cararile pe care a umblat individul asta sunt atat de intunecate incat ma mir cum de nu i-au crescut tentacule din frunte, din acelea cu beculete la capat. Cum au pestii din apele adanci.

La Baza Gatului: Chiar daca istoria trupei e una scurta (s-a infiintat in anul 2009), ati reusit sa editati deja 3 albume de studio si unul live. De unde va vin inspiratia si entuziasmul?
Peter Kolstad Vegem: Din cand in cand, sindromul meu ADHD iese la iveala si atunci ma trezesc cu o duzina de piese si vreun million de riffuri in cap. Am fost genul ala de copil care alerga de nebun si isi scuipa plamanii cantand piese KISS ore in sir, atunci cand ceilalti se dusesera acasa si probabil dormeau dusi. Ma chinui serios sa ma potolesc, pentru ca si acum am tendinta de a enerva lumea din jur facand asta. Nu ai cum sa nu gasesti mereu surse de inspiratie. Hei, uita-te in jurul tau! Umanitatea nu va inceta sa uimeasca, sperie sau distreze. Se intampla atatea povesti in jur. Trebuie doar sa le intelegi. Daca citesti ziarele, te asigur ca gasesti instant subiecte cat pentru un album intreg. Am decis sa ne rupem oarecum de studio. Nu putem arunca permanent pe piata atatea albume. Trebuie sa mai si concertam. Cel putin asta crede casa noastra de discuri.



La Baza Gatului: Daca ne-am intalni intr-un magazine ce muzica si as avea bani doar pentru un CD, cum m-ai convinge sa cumpar Nocturnal Neanderthals? Ai folosi cumva un Ciocan al lui Thor in miniatura haha?
Peter Kolstad Vegem: Da! As sta in spatele tau dandu-mi toata silinta sa te scot din minti. Pana la urma vei cumpara CD-ul doar ca sa scapi de mine. Acum serios, daca vorbim de metalisti si punkeri de moda veche, sunt absolut sigur ca le-ar placea albumul. Sincer, nu imi vine in minte niciun motiv pentru care sa nu o faca. Daca, insa, vorbim de vreun amarat care crede ca Bullet for My Valentine e metal si Blink 182 e punk… atunci s-ar putea sa fie o problema.

La Baza Gatului: Daca ai fi jurnalist, ce nota ai acorda albumului Nocturnal Neanderthals (pe o scala de la 0 la 10) si de ce?
Peter Kolstad Vegem: Cred ca mi-ar fi placut albumul pentru atitudinea sa draceasca si pentru nivelul intens de energie. Cred ca l-as fi notat cu un… 7! Ca sa fiu sincer pana la capat, albumul putea fi mult mai bun, daca am fi petrecut mai mult timp in studioul de inregistrari si am fi fost putin mai treji atunci cand l-am inregistrat, numai ca noi nu lucram asa. Ne place sa facem lucrurile fara sa ne gandim foarte mult inainte. E mai amuzant si iese mai bine… Dupa parerea mea, un album este marturia unei perioade de timp limitate. Daca petreci o vesnicie sa inregistrezi, rescrii, sa te razgandesti, atunci produsul final nu va mai avea nicio farama de spontaneitate si energie, iar eu tocmai asta vreau sa pastrez.



La Baza Gatului: Ce poti sa imi spui despre conceptul liric al ultimului vostru album de studio haha? Ce e cu toti neandertalii, aurolacii, tarfele si rechinii aceia? Ca o favoare personala, imi poti spune ce naiba e aceea o Piss Piñata?
Peter Kolstad Vegem: Unele piese fac trimitere la povesti adevarate, cum ar fi "Ota Benga", in care este vorba despre un pigmeu care a fost rapit din Congo-ul Belgian la inceputul secolului trecut si apoi expediat in Staele Unite, unde a fost expus in Gradina Zoologica din Bronx. "Victim # 13" se refera la soarta groaznica a unui tanar pe nume Konerak Sintasomophone. A fost cea dea treisprezecea victima a criminalului in serie Jeffrey Dahmer. Bineinteles ca si cele 12 victime dinaintea sa au suferit morti groaznice marca “Dahmer”, insa ce face povestea lui Konerak mai speciala este faptul ca el chiar a reusit sa scape din apartamentul lui Dahmer. Ba chiar a intalnit si niste ofiteri de politie in noaptea aceea, insa ei l-au escortat inapoi la apartamentul lui Jeffrey si in ghearele mortii. O alta piesa care face referire la evenimente reale este "The Bible and The Beatles". Este vorba despre Charles Manson si infama sa "Familie", insa nu are legatura cu renumitele crime ale lui Tate si LaBinacha, care au avut loc in 1969. Este vorba mai mult despre teoria “helter skelter” a lui Manson. El a dorit sa declanseze un razboi rasial intre negri si albi. Asta a si fost motivul pentru care a ucis-o pe Sharon Tate si pe ceilalti. A sperat ca va declansa iadul pe pamant si avea in plan ca el si “familia” sa sa se ascunda intr-un oras subteran in timp ce deasupra se desfasoara ostilitatile. Apoi, dupa ce negrii vor fi castigat si vor fi realizat ca sunt incapabili sa conducal umea, Manson ar fi iesit la suprafata si ar fi devenit liderul mondial. O predictie fascinanta a unei minti bolnave. Celelalte compozitii sunt despre idioti beti, retardati, prostie, ura de sine si despre comportament urat, in general. Am adaugat si anumite elemente “romantice” prin piese precum "Horrified and Horny" si "Fuckher". Haha. O Piñata e o traditie mexicana. Cred ca stii deja ca este vorba despre o figurina din carton acoperita cu franjuri de hartie. Aceasta contine o gramada de bomboane si altfel de dulciuri si copiii o pocnesc cu betele pana cand se rupe si cad din ea toate bomboanele. E o chestie de mare succes la zile de nastere si asa mai departe… "Piss Piñata" este despre un tip pe care il cunoaste. Cand e beat se pisa invariabil in pat. Atat el cat si tarfa nefericita care are ghinionul sa doarma langa el sunt condamnati sa se trezeasca uzi fleasca. Nu e exceptie de la regula asta. Tipul este cu adevarat un “Fat Frumos”, insa se pisa intotdeauna in pat.



La Baza Gatului: Cand vine vorba despre creativitate muzicala, Norvegia sta intotdeauna in frunte. Care e explicatia pentru multitudinea asta de proiecte, trupe si albume bune?
Peter Kolstad Vegem: Chiar nu stiu… ce stiu precis este faptul ca generatia NOASTRA a faocut din Norvegia o tara foarte buna din punct de vedere muzical. Cand eram eu adolenscent, Norvegia era varza. Nu aveam nimic. Am avut cateva trupe bune de punk, insa in anii ’80 nu au existat decat vreo doua formatii despre care merita sa amintim si care au cantat un metal bun. TNT era heavy metal, Equinox era thrash, Cadaver era death metal si Mayhem era haosul pur. Scena metal nu a existat pana cand “generatia Kiss” nu a crescut si a inceput sac ante. Apoi BOOM! Dintr-o data au aparut formatii precum Darkthrone, Enslaved, Emperor, Immortal si asa mai departe... Ce a facut aceste trupe a fost faptul ca fiecare si-a dezvoltat propriul sound. Toti au fost inspirati in mod evident de trupe straine, in special de Bahory, insa, cu toate acestea, fiecare dintre ele a avut ceva unic. Si in anii ’90 au aparut cateva trupe bune. Turbonegro au devenit mari. Glucifer a editat cateva albume fantastice si multe alte trupe au aparut. Presupun ca asta s-a intamplat pentru ca generatia respective a avut o dieta muzicala sanatoasa, bazata pe heavy metal. Bineinteles ca unii s-au apucat sa joace fotbal, insa muzica a fost ocupatia principala pentru copiii care au crescut in anii ’70 si ’80.

La Baza Gatului: Ce parere ai despre scena metal actuala in general si despre cea norvegiana in special?
Peter Kolstad Vegem: Parerea mea este ca underground-ul e viu si ca trupele mainstream nu servesc decat ca vehicole pcare transporta lumea catre metal-ul adevarat. Asa cum KISS m-a ajutat pe mine cand eram pustan, asa comerciali si moi cum erau ei la finalul anilo ’70, insa ei au constituit biletul meu spre o viata de metalist. Acesta este motivul pentru care nu ma intereseaza foarte tare trupele care sunt acum pe val si care ajung sa fie transformate in zei si laudate in reviste precum Metal Hammer. Tinerii au nevoie de trupe precum Trivium, Killswitch Engage, Slipknot si restul de formatii de rahat. Mai tarziu ei vor descoperi, poate, ce inseamna metalul adevarat. Acestea fiind spuse, acum nu cred ca mai exista diferente notabile intre scena metal in general si cea norvegiana. A existat o diferenta ENORMA in anii ’90 si in prima jumatate a anilor 2000, dar acum s-a estimpat. Acum exista trupe americane care suna mai norvegian decat cele din Norvegia. Dimmu Borgir este una dintre cele mai importante trupe de acum, insa pentru mine singurul lucru care ii mai leaga de Norvegia sunt pasapoartele. Luptatorii underground devotati si pionierii del la Darkthrone au adoptat o atitudine crust/punk care nu are nicio legatura cu Norvegia. Enslaved canta progresiv, Mayhem sunt in continuare absolut dusi cu capul. Immortal traiesc in propriul iad Blashyrkh si cred ca ei sunt singurii care au ramas devotati propriului sound. Norvegia, insa, nu inseamna numai trupele astea de black metal stravechi. Devil, Deathhammer, Waklevören, Obliteration, Okkultokrati, Kvelertak, Haust si multi altii canta rock sau metal calitativ. Albumul “Divinity of Death” al celor de la Nekromantheon este, fara niciun dubiu, una dintre cele mai misto trupe de thrash de scoala veche din zilele noastre. Nu mai vorbesc despre thrasherii urati de la Aura Noir, care in curand vor edita un nou album de studio.



La Baza Gatului: Crezi in bine si rau?
Peter Kolstad Vegem: Da, cred ca binele si raul salasluiesc in oameni.

La Baza Gatului: Actorii europeni viseaza sa ajunga la Hollywood. Ce viseaza muzicienii europeni?
Peter Kolstad Vegem: Nu stiu… sa aiba parte de multe “pasarici”? Sa cante live sis a vanda o gramada de albume pe continentul lor e o stea care streluceste la mare departare. Unii sunt destul de norocosi sa realizeze si asta, insa restul de amarati precum noi sunt blestemati sa strabata Europa in dube distruse sis a cante pentru punkeri soiosi in diferite cluburi mai mult sau mai putin de rahat… Insa stii ce? Nu e rau deloc. Ii zice rock!

La Baza Gatului: Avand in vedere cat sunteti de creativi, sa ne asteptam anul asta la cel putin doua noi albume de studio haha? Ce se mai intampla cu Blood Tsunami, celalalt proiect in care sunteti implicati tu si Bard?
Peter Kolstad Vegem: Hehe… dupa cum ti-am spus, Mongo Ninja a luat decizia sa ia o mica pauza de la bombardamentul cu albume de studio si sa se concentreze, mai degraba, pe concertele date in afara granitelor norvegiene, asta inainte de a ne imbata prea tare. In ceea ce priveste Blood Tsunami, am inceput de curand sa repetam niste piese noi. Trupa a luat o pauza de un an si ceva. Piesele noi suna beton. Planul ar fi sa inregistram un demo in curand si apoi sa inregistram un nou album de studio.



La Baza Gatului: iti multumesc foarte mult pentru colaborare. Ultimele cuvinte iti apartin.
Peter Kolstad Vegem: Placerea a fost de partea mea. Hmm, ultimele cuvinte? Naaah, cumparati albumele Mongo Ninja si dezlantuiti iadul. Acum, hai sa ne imbatam!
Cu bine!
Pete.


MONGO NINJA
www.myspace.com/mongoninja

BLOOD TSUNAMI
www.myspace.com/bloodtsunami

HELLRIDE
www.myspace.com/hellridenorway

Niciun comentariu: