duminică, 15 mai 2011

Benighted - Asylum Cave (2011) - Season of Mist

Desi aceasta recenzie vine cu ceva intarziere, ar fi imposibil si complet neprofesional sa trecem cu vederea al saselea album de studio al cvintetului francez.
Ascultatorul este asaltat timp de 45 minute de un brutal death metal furios, combinat cu ocazionale parti de grindcore (mai ales in registrul vocal, care este absolut dement), dar si multe alte influente si interventii (sample-uri din desene animate, gospel, cantece pentru copii, scratchuri moderne).
Povestea din spatele albumului Asylum Cave este inspirata din faptele oribile ale austriacului dement Josef Fritzl, cel care si-a intemnitat propria fiica timp de 24 de ani, supunand-o la torturi si violuri, in urma acestor abuzuri repetate nascandu-se de-a lungul timpului sapte copii.
Nu stiu ce mananca francezii in ultima vreme, o fi poate de la centralele alea nucleare foarte numeroase pe teritoriul tarii, dar baietii astia sunt de o competenta iesita din comun, atat in domeniul compozitional, absolut toate piesele fiind mici bijuterii stilistice, cat si din punct de vedere al interpretarii, care este la superlativ.
Stiu ca poate recenzia de fata va suna ca o oda adusa vreunui dictator comunist, si eu pot parea vreun poet dizident ce biciuie nemilos fesele conducatorului mult iubit, dar va rog sa ma credeti pe cuvant ca acest album este THE SHIT.
Felul in care se imbina partile de blastbeat dement cu parti de groove, vocalizele in diferite registre ce rup carnea de pe tine (la piesa Unborn Infected Children are o importanta contributie pe partea de voce si Sven de Caluwe de la Aborted, iar Mike Majewski de la Devourment preia partitura vocala pe A Quiet Day), pasajele de riff ce aproape te obliga la headbanging, o sectiune ritmica extraordinara, toate fac ca acest album sa fie un candidat serios la albumul anului si o piatra de hotar ce stabileste niste standarde in death/grind,  din punctul meu de vedere, foarte dificil de depasit.
Nu are puncte sau piese mai slabe, va recomand sa ascultati albumul cap-coada de cateva zeci de ori si dupa acela sa il puneti inca o data, dar daca aveti, sa zicem, programare la doctor in 15 minute pentru o operatie ce se poate dovedi fatala, puteti asculta doar Hostile, Fritzl, Unborn Infected Children si Lethal Merycism.
Un album dement, brutal, epic, perfect.






Membrii trupei:
Julien Truchan - voce
Olivier Gabriel - chitara
Liem N'Guyen - chitara
Eric Lombard - bas
Kevin Foley - tobe

Invitati:

Guest appearances:
Sven "Svencho" de Caluwé (Aborted) - voce pe "Unborn Infected Children"
Mike Majewski (Devourment) - voce pe "A Quiet Day"
Asphodel (Pin-Up Went Down) - voce pe "Fritzl"
Dirk Bretträger - scratching pe "Drowning"
Freddy Kroeger - chitara solo pe "Lethal Merycism"

www.myspace.com/brutalbenighted

Niciun comentariu: