vineri, 6 mai 2011

Pestilence - Doctrine (2011) - Mascot Records

For english version click here.

Pestilence nu a fost niciodata o trupa pe treaba ei, asta e clar. Dupa un debut thrash/death destul de conform cu ce se canta in acea epoca (a se citi Malleus Malleficarum si Consuming Impulse), in 1991 (prin Testimony of the Ancients) si mai ales in 1993 (prin ultratehnicizatul Spheres), trupa a ales calea unui death metal total atipic, foarte tehnic, decizie care a condus atat la ruptura relatiei cu casa de discuri, scindarea bazei de fani si, in final, la desfiintare.
Ca trupa nu scoate 2 albume (cel putin consecutive) identice e o alta certitudine si aceasta afirmatie a fost demonstrata (cu probe) odata cu aparitia lui Resurrection Macabre, un album care, desi puncteaza beton la capitolul tehnic, exceleaza mai mult prin ferocitate, spre deosebire de precedentul.
Ma intrebam cum o sa sune Doctrine, cu ale sale titluri de piese alcatuite fiecare dintr-un singur cuvant (conducand persoanele cu imaginatie bogata catre o simetrie bolnavicioasa), si nu mare mi-a fost surpriza sa constat ca avem de-a face cu o distantare destul de semnificativa de precedentul opus.
Este vorba, in speta, despre o muzica mult mai tehnica, aproape hipnotica, cu punctari de bas fretless halucinante, solouri totalmente suspecte (cum ii place unui prieten sa le denumeasca), riffuri matematice si vocalize de o cruzime rar intalnita. In rest, nu ar mai fi foarte mult de spus despre muzica, cred ca decizia finala referitoare la acest album ar trebui sa apartina fiecarui ascultator in parte.
Intr-o perioada in care tendinta principala in metal este sa iti faci din accesibilitate un fel de profesiune de credinta, Pestilence nu se dezmint si revin cu un album totalmente neprietenos, pretentios si solicitant. Probabil ca unii ar intepreta aceasta tendinta printr-o acuta dorinta de epatare, pentru mine insa este evident (si olandezii sunt dovada clara) ca mai exista, totusi, trupe care canta exclusiv din placere, fara a se mai gandi la vanzari sau trenduri.




Membrii trupei:
Patrick Mameli - voce, chitara
Patrick Uterwijk - chitara
Jeroen Paul Thesseling - bas
Yuma Van Eekelen - tobe

www.pestilence.nl
www.myspace.com/pestilenceofficial

Niciun comentariu: